مبارزه اروپا برای برق با رشد تقاضای جهانی
به روز رسانی شده در ۱۴۰۳/۱۲/۲۰ زمان مطالعه 10 دقیقهتقاضای جهانی برق در حال شتاب گرفتن است و انتظار میرود که در دوره ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ با رشد سالانه ۳.۹ درصد، سریعترین رشد خود را در دو دهه گذشته تجربه کند، زیرا فناوریهایی مثل هوش مصنوعی و برقیسازی حملونقل بهطور گستردهای در حال گسترش هستند. آژانس بینالمللی انرژی (IEA) روز سهشنبه اعلام کرد که این افزایش تقاضا، فشار بیسابقهای بر شبکههای برق وارد کرده و بهویژه در اروپا، که زیرساختهای قدیمی آن با چالشهای جدی روبهروست، مشکلات را دوچندان کرده است.
اروپا با شبکههای قدیمی و کمبود سرمایهگذاری مواجه است
در حالی که اروپا به دنبال کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی است، شبکههای برق آن هنوز برای تأمین تقاضای رو به رشد آماده نیستند. کسبوکارها در برخی مناطق باید تا ۵ تا ۸ سال منتظر بمانند تا به شبکه برق متصل شوند، که این امر بهویژه برای شرکتهای فناوری که به دیتاسنترهای پرمصرف وابستهاند، یک مانع بزرگ است. آژانس بینالمللی انرژی تخمین زده که برای بهروزرسانی زیرساختها و رسیدن به اهداف خنثیسازی کربن تا سال ۲۰۳۵، حدود ۷۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری اضافی در شبکههای برق اروپا لازم است، اما این سرمایهگذاری با سرعت کافی پیش نمیرود.
افزایش قیمتها و کاهش تقاضا برای فناوریهای سبز
پس از بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین، قیمت برق در اروپا بهطور میانگین بین ۶۰ تا ۸۰ یورو به ازای هر مگاواتساعت افزایش یافته است، که این امر تقاضا برای فناوریهای سبز مثل پمپهای حرارتی و خودروهای برقی را کاهش داده است. این موضوع نشاندهنده تنش بین اهداف زیستمحیطی و واقعیتهای اقتصادی است، زیرا خانوارها و کسبوکارها با فشار هزینهها مواجهاند. با این حال، رشد تقاضا در بخشهای دیگر مثل دیتاسنترها و صنایع سنگین، این شکاف را پر کرده است.
برای مطالعه سایر مطالب مرتبط با اخبار صنعتی، اینجا کلیک کنید!
رشد تقاضا در چین، هند و آسیای جنوب شرقی
تقاضای برق در چین، هند، و آسیای جنوب شرقی نیز به دلیل صنعتیسازی و دیجیتالیسازی با سرعت بالایی در حال افزایش است. چین، که بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده برق در جهان است، با رشد ۶ درصدی در سال ۲۰۲۴ مواجه شده و پیشبینی میشود این روند تا سال ۲۰۲۷ ادامه یابد. این رشد جهانی، فشار بر منابع انرژی را افزایش داده و نیاز به سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر و زیرساختهای جدید را برجسته کرده است.
بازگشت به زغالسنگ و چالشهای انرژی پاک
با وجود تلاشها برای انتقال به انرژیهای پاک، برخی مناطق اروپا به دلیل کمبود عرضه برق به استفاده از زغالسنگ روی آوردهاند. این موضوع نشان میدهد که حتی با وجود افزایش ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر، شبکهها هنوز برای مدیریت نوسانات تولید (مثلاً در روزهای بدون باد یا آفتاب) آماده نیستند. آژانس بینالمللی انرژی هشدار داده که بدون سرمایهگذاری فوری، اهداف کاهش انتشار کربن تا سال ۲۰۳۰ به خطر میافتد.
دیدگاهها و پیشبینیها
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، اظهار داشت: «جهان در آستانه یک تحول عظیم در تقاضای برق است، اما زیرساختهای موجود نمیتوانند این رشد را پشتیبانی کنند. نیاز به اقدام فوری و هماهنگ بین دولتها و بخش خصوصی ضروری است.» این دیدگاه، ضرورت بازنگری در سیاستهای انرژی و برنامهریزی زیرساختی را برجسته میکند، بهویژه در مناطقی مثل اروپا که با محدودیتهای زمانی و مالی مواجهاند.